Visa webbversion
Meny
Hem - Stöd & omsorg - Familj, barn, ungdom - Familjerätt

Familjerätt

Vårdnad

Vårdnad är ett juridiskt begrepp, som kan översättas med föräldraansvar. Barn står under förälders vårdnad tills de fyller 18 år eller dessförinnan ingår äktenskap.

Gemensam vårdnad innebär att föräldrarna gemensamt har vårdnaden om ett barn. Detta oberoende om föräldrarna bor ihop eller inte. Gifta föräldrar har automatiskt gemensam vårdnad om sina barn. Ogifta föräldrar kan få gemensam vårdnad genom en gemensam anmälan till skattemyndigheten. Benämningen delad vårdnad används oftast när föräldrarna bor på olika håll och barnen bor växelvis hos dem.

Vårdnaden fortsätter att vara gemensam om föräldrarna skiljer sig eller flyttar isär, såvida inte någon av dem eller båda begär att den gemensamma vårdnaden ska upplösas. Beslut om vårdnad fattas av tingsrätten som innan beslutet ger social- och arbetsmarknadsnämnden möjlighet att yttra sig. Familjerätten gör då en vårdnadsutredning.

Umgänge

Om föräldrarna till ett barn inte har gemensam vårdnad är det vårdnadshavaren som har ansvar för barnets behov av kontakt med den andre föräldern tillgodoses. Om föräldrarna inte kan komma överens om hur umgänget ska fungera, kan man vända sig till familjerådgivningen för samarbetssamtal. Om man inte heller då kan komma överens, kan parterna istället låta tingsrätten besluta i umgängesfrågan. Tingsrätten utgår då från vad som är bäst för barnet.

Innan tingsrätten fattar beslut om umgänge, ges social- och arbetsmarknadsnämnden möjlighet att yttra sig. Familjerätten gör då en umgängesutredning. Utredningen kan ta lång tid och i avvaktan på att utredningen blir färdig och tingsrätten beslutar i umgängesfrågan fattar tingsrätten ett beslut som gäller tills vidare. Tingsrätten grundar sig då bland annat på uppgifter som kommit fram i ett snabbyttrande från familjerätten.

Avtal om vårdnad, boende och umgänge

Föräldrar som är överens kan reglera frågor om vårdnad om barn, barns boende och umgänge med barn genom avtal, som godkänns av social- och arbetsmarknadsnämnden. Ett godkänt avtal gäller och har samma verkan som en dom.

 Mer information får du hos Social och Arbetsmarknad, familjerätten.

Kontakta oss

Social & Arbetsmarknad
0221-250 00
Fax: 0221-254 13
Besöksadress: Nibblesbackevägen 17
Postadress: Köpings kommun, Social och arbetsmarknad
731 85 Köping

Telefontid måndag-onsdag samt fredag kl. 8.30-9.30.

Snabbfakta om

Köping - miljöcertifierad kommun

Logotypen för miljöcertifieringSedan 2012 är Köpings kommuns organisation miljöcertifierad enligt standarden ISO 14 001. Köping är en av de första kommunerna med miljöcertifikat för alla förvaltningar och bolag.  Köping producerar också fjärrvärme med fossilfria bränslen och stora investeringar görs i fastigheterna för att spara miljön och förbättra klimatet.

Läs mer om Köpings kommuns miljöarbete

Flytta till Köping

Tre goda argument för att flytta till Köping

En enklare vardag; nära till förskola, skola, affärer och fritidsanläggningar.
Mer för pengarna; behagligt låga priser på hus och rimliga kommunala taxor. 
Centralt läge i Mälardalen; pendelavstånd till Västerås, Eskilstuna och Örebro.

 Läs mer om Köpings fördelar

Besök Köping

Foto på vägskylt museistråketI Köpings kommun möter Mälarlandskapet Bergslagens skogrika marker. Stadens centrum med vackra sekelskifteshus runt Stora torget, åpromenaden, parkerna och hamnen ger Köping dess karaktär. Shoppa i stadens affärer eller varför inte ta en paus på ett mysigt café.

I Gamla stan finns Köpings museum med apoteksavdelningen Scheeles minne. Sommartid finns fler intressanta museer öppna längs Museistråket, bland annat Bil & teknikhistoriska samlingarna med världsunika bilar. Flera av våra museer öppnar även på vintern för förbokade grupper.

Läs mer om vad Köping kan erbjuda dig som besökare.                  

Historia

De första människorna bosätter sig i Köpingstrakten omkring 2 000 f Kr. Från den tiden, visar hällristningar vid bland annat Häljesta, att sjöfarten var tidigt utvecklad i regionen.

Köping nämns första gången år 1257 under namnet Laglösaköping, vilket visar att orten ännu inte blivit stad. Köpingssigillet är känt från 1349 och 1474 fick Köping stadsrättigheter.
Läs mer om Köpings spännande historia.