Visa webbversion
Meny
Hem - Stöd & omsorg - Familj, barn, ungdom - Faderskap

Faderskap

Om ett barn föds utom äktenskapet måste det fastställas vem som är far till barnet för att barnets juridiska rättigheter ska tas tillvara. Om ett barn föds inom äktenskapet antas det att det är den äkta mannen som är far till barnet. Familjerätten får automatiskt upplysningar om vilka barn som föds utom äktenskapet. Om någon av barnets föräldrar inte själva kontaktar familjerätten för att få faderskapet fastställt, kommer de att bli kallade dit för att en faderskapsutredning ska kunna göras.

Faderskap för sammanboende

Sammanboende par som får barn tillsammans kan fastställa faderskapet på ett enklare sätt genom att skriva på en faderskapsbekräftelse. Man är då överens om vem som är far till barnet.

Om modern inte är gift vid barnets födelse ska faderskapet alltid fastställas genom faderskapsbekräftelse eller dom i tingsrätt.

Den man som modern har uppgivit som barnets far har rätt att begära en blodundersökning för att undersöka om han kan vara möjlig far. Familjerätten ska på mannens begäran medverka till att en sådan blodundersökning kommer till stånd. Har blodundersökningen utförts på uppmaning av social- och arbetsmarknadsnämnden ska nämnden ersätta kostnaderna.

Kontakta oss

Social & Arbetsmarknad
0221-250 00
Fax: 0221-254 13
Besöksadress: Nibblesbackevägen 17
Postadress: Köpings kommun, Social och arbetsmarknad
731 85 Köping

Telefontid måndag-onsdag samt fredag kl. 8.30-9.30.

Snabbfakta om

Köping - miljöcertifierad kommun

Logotypen för miljöcertifieringSedan 2012 är Köpings kommuns organisation miljöcertifierad enligt standarden ISO 14 001. Köping är en av de första kommunerna med miljöcertifikat för alla förvaltningar och bolag.  Köping producerar också fjärrvärme med fossilfria bränslen och stora investeringar görs i fastigheterna för att spara miljön och förbättra klimatet.

Läs mer om Köpings kommuns miljöarbete

Flytta till Köping

Tre goda argument för att flytta till Köping

En enklare vardag; nära till förskola, skola, affärer och fritidsanläggningar.
Mer för pengarna; behagligt låga priser på hus och rimliga kommunala taxor. 
Centralt läge i Mälardalen; pendelavstånd till Västerås, Eskilstuna och Örebro.

 Läs mer om Köpings fördelar

Besök Köping

Foto på vägskylt museistråketI Köpings kommun möter Mälarlandskapet Bergslagens skogrika marker. Stadens centrum med vackra sekelskifteshus runt Stora torget, åpromenaden, parkerna och hamnen ger Köping dess karaktär. Shoppa i stadens affärer eller varför inte ta en paus på ett mysigt café.

I Gamla stan finns Köpings museum med apoteksavdelningen Scheeles minne. Sommartid finns fler intressanta museer öppna längs Museistråket, bland annat Bil & teknikhistoriska samlingarna med världsunika bilar. Flera av våra museer öppnar även på vintern för förbokade grupper.

Läs mer om vad Köping kan erbjuda dig som besökare.                  

Historia

De första människorna bosätter sig i Köpingstrakten omkring 2 000 f Kr. Från den tiden, visar hällristningar vid bland annat Häljesta, att sjöfarten var tidigt utvecklad i regionen.

Köping nämns första gången år 1257 under namnet Laglösaköping, vilket visar att orten ännu inte blivit stad. Köpingssigillet är känt från 1349 och 1474 fick Köping stadsrättigheter.
Läs mer om Köpings spännande historia.