Visa webbversion
Meny
Hem - Stöd & omsorg - Dödsfall, begravning

Dödsfall och begravning

Begravningshjälp

Om en avlidens dödsbo inte har tillgångar som räcker till en begravning, kan dödsboet genom delägarna söka ekonomiskt bistånd till begravningskostnaden. Alla dödsboets tillgångar och inkomster ska redovisas.

Bouppteckning, dödsboanmälan

När en anhörig avlider kan du få hjälp att upprätta en förenklad bouppteckning, en så kallad dödsboanmälan via socialtjänsten. Socialtjänsten kan göra en dödsboanmälan om den avlidnes totala tillgångar inte räcker till mer än begravningskostnaden och kostnader för att avsluta dödsboet. En förutsättning är också att den avlidne inte har någon fast egendom.

Dödsboets tillgångar ska i första hand användas till att betala begravningskostnaden. Betala därför inga andra räkningar eller skulder innan kontakt tagits med socialtjänsten. Kontakta istället de som har fordringar och begär anstånd med betalningar. Det är också viktigt att stoppa eventuellt autogiro. Om en dödsboanmälan blir aktuell avskrivs alla skulder.

En bouppteckning ska göras om det finns mer tillgångar i dödsboet än vad som täcker begravningskostnaden eller om den avlidne har fast egendom. Det är tillgångarna på dödsdagen som räknas.

Begravningsbyrå eller banken kan hjälpa till med att upprätta en bouppteckning. Begravningskostnaden är en prioriterad utgift. Räkningar och skulder för den avlidne ska inte betalas innan begravningskostnaden är betald.

Borgerlig begravning

Begravningsombud i Köping är Inger Lindström telefon, 070-538 99 77 och förrättare (officianter) är Sven Gerhardsson, telefon 0221-169 70 och Ove Svensson, telefon 0221-161 22.

Kontakta oss

Utredningsassistent

Kerstin Svansbo
Social och arbetsmarknad

Direkt: 0221-255 02
Besöksadress: Nibblesbackeveägen 17

Administrativ assistent

Carl Björnberg
Social & Arbetsmarknad

Direkt: 0221 - 255 07
Besöksadress: Nibblesbackevägen 17

Länkar

Snabbfakta om

Köping - miljöcertifierad kommun

Logotypen för miljöcertifieringSedan 2012 är Köpings kommuns organisation miljöcertifierad enligt standarden ISO 14 001. Köping är en av de första kommunerna med miljöcertifikat för alla förvaltningar och bolag.  Köping producerar också fjärrvärme med fossilfria bränslen och stora investeringar görs i fastigheterna för att spara miljön och förbättra klimatet.

Läs mer om Köpings kommuns miljöarbete

Flytta till Köping

Tre goda argument för att flytta till Köping

En enklare vardag; nära till förskola, skola, affärer och fritidsanläggningar.
Mer för pengarna; behagligt låga priser på hus och rimliga kommunala taxor. 
Centralt läge i Mälardalen; pendelavstånd till Västerås, Eskilstuna och Örebro.

 Läs mer om Köpings fördelar

Besök Köping

Foto på vägskylt museistråketI Köpings kommun möter Mälarlandskapet Bergslagens skogrika marker. Stadens centrum med vackra sekelskifteshus runt Stora torget, åpromenaden, parkerna och hamnen ger Köping dess karaktär. Shoppa i stadens affärer eller varför inte ta en paus på ett mysigt café.

I Gamla stan finns Köpings museum med apoteksavdelningen Scheeles minne. Sommartid finns fler intressanta museer öppna längs Museistråket, bland annat Bil & teknikhistoriska samlingarna med världsunika bilar. Flera av våra museer öppnar även på vintern för förbokade grupper.

Läs mer om vad Köping kan erbjuda dig som besökare.                  

Historia

De första människorna bosätter sig i Köpingstrakten omkring 2 000 f Kr. Från den tiden, visar hällristningar vid bland annat Häljesta, att sjöfarten var tidigt utvecklad i regionen.

Köping nämns första gången år 1257 under namnet Laglösaköping, vilket visar att orten ännu inte blivit stad. Köpingssigillet är känt från 1349 och 1474 fick Köping stadsrättigheter.
Läs mer om Köpings spännande historia.