Visa webbversion
Meny
Hem - Nyhetslista - Nyheter Barn & utbildning - Inspektion kritiserar kommunens särskoleutredningar

Inspektion kritiserar kommunens särskoleutredningar

2010-12-17 13.30

Skolinspektionen har genomfört en tillsyn av kommunens handläggning och utredning av barn som ska tas emot i särskolan. Resultatet blev en allvarlig kritik av brister i handläggningen för 20 elever.

- Vi tar allvarligt på kritiken och har satt igång ett förbättringsarbete, säger Roger Eklund, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
- Efter att ha pratat med förvaltningen så känner jag mig säker på att ingen elev, trots bristerna vi har, har skrivits in i särskolan på felaktiga grunder.

Dokumentationen brister

Totalt finns 57 elever inskrivna i grundsärskolan i Köping. 20 elevutredningar inför mottagande i särskolan får nu kritik av Skolinspektionen. Kritiken riktar sig mot att man inte skött diarieföringen av elevärenden, att det inte finns nedskrivna rutiner för mottagande i särskolan, att båda föräldrarna i vissa fall inte skrivit på sitt medgivande till särskoleplacering och att beslutsunderlaget inte är dokumenterat. I några ärenden saknas också dokumenterade beslut om särskoleplacering.

Åtgärder senast i juni

Skolinspektion kräver att

  • Utredningarna i de 20 elevärendena ska göras om eller kompletteras och nya beslut måste tas
  • En översyn ska göras av alla elevärenden
  • Se till att båda föräldrarna godkänt inskrivningen i särskola
  • Upprätta skriftliga rutiner för handläggningen
  • Diarieföra samtliga elevärenden
  • Redovisa hur man i framtiden ska arbete på ett korrekt sätt.

Skolinspektionen vill senast 25 januari ha svar på vilka åtgärder kommunen planerar att genomföra för att rätta till bristerna och senast 13 juni ska kommunen redovisa vilka åtgärder som genomförts.

Snabbfakta om

Köping - miljöcertifierad kommun

Logotyp BMG Trada CertifieringSedan 2012 är Köpings kommuns organisation miljöcertifierad enligt standarden ISO 14 001. Köping är en av de första kommunerna med miljöcertifikat för alla förvaltningar och bolag.  Köping producerar också fjärrvärme med fossilfria bränslen och stora investeringar görs i fastigheterna för att spara miljön och förbättra klimatet.

Läs mer om Köpings kommuns miljöarbete

Flytta till Köping

Tre goda argument för att flytta till Köping

En enklare vardag; nära till förskola, skola, affärer och fritidsanläggningar.
Mer för pengarna; behagligt låga priser på hus och rimliga kommunala taxor. 
Centralt läge i Mälardalen; pendelavstånd till Västerås, Eskilstuna och Örebro.

 Läs mer om Köpings fördelar

Besök Köping

Foto på vägskylt museistråketI Köpings kommun möter Mälarlandskapet Bergslagens skogrika marker. Stadens centrum med vackra sekelskifteshus runt Stora torget, åpromenaden, parkerna och hamnen ger Köping dess karaktär. Shoppa i stadens affärer eller varför inte ta en paus på ett mysigt café.

I Gamla stan finns Köpings museum med apoteksavdelningen Scheeles minne. Sommartid finns fler intressanta museer öppna längs Museistråket, bland annat Bil & teknikhistoriska samlingarna med världsunika bilar. Flera av våra museer öppnar även på vintern för förbokade grupper.

Läs mer om vad Köping kan erbjuda dig som besökare.                  

Historia

De första människorna bosätter sig i Köpingstrakten omkring 2 000 f Kr. Från den tiden, visar hällristningar vid bland annat Häljesta, att sjöfarten var tidigt utvecklad i regionen.

Köping nämns första gången år 1257 under namnet Laglösaköping, vilket visar att orten ännu inte blivit stad. Köpingssigillet är känt från 1349 och 1474 fick Köping stadsrättigheter.
Läs mer om Köpings spännande historia.