Visa webbversion
Meny
Hem - Nyhetslista - Nyheter Uppleva & göra - Radiodramatik under Strindbergsåret

Radiodramatik under Strindbergsåret

2012-01-30 15.52

Foto på August StrindbergI år är det 100 år sedan författaren, dramatikern och bildkonstnären August Strindberg dog, 63 år gammal. Han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare och han var under fyra decennier en dominerande gestalt i det litterära Sverige. Strindberg betraktas som en nydanare av det svenska språket och med sin genombrottsroman ”Röda rummet” (1879), tecknat med ett nytt, modernt språk, utan retorik och idealism, förändrade Strindberg för alltid den svenska romankonsten.

Genom Sveriges Radio och Radioteatern uppmärksammar vi på biblioteket Strindbergsåret med att bjuda på hans dramatik. Under året kommer vi med jämna mellanrum byta uppsättning. Vi drar igång Strindbergsåret med August Strindbergs första pjäs ”Mäster Olof” som refuserades ett antal gånger och sattes upp först nio år efter att den först skrevs.

Mäster Olof

Mäster Olof är ett skådespel fyllt av idealitet och revolutionärt patos och handlar om de konflikter som uppstår i och med Olaus Petris reformation av kyrkan. Pjäsen utspelar sig under 1520-talet där den unge reformatorn blir förbannad av sin egen mor som en djävulens apostel, och utnyttjad av Gustav Vasa som ser reformationen som en väg att stärka finanserna och därigenom kunna göra en förändring av den rådande maktstrukturen.

Mäster Olof i Radioteatern

Mäster Olof har spelats i Radioteatern vid flera tillfällen. Den version vi ska lyssna till spelades in 1940 med Gabriel Alw och Olof Widgren i de stora rollerna och med Olof Molander som regissör. Du kan lyssna på pjäsen på bibliotekets sida ”Strindbergsåret”. Länken hittar du under rubriken ”Länkar” till höger.

Snabbfakta om

Köping - miljöcertifierad kommun

Logotypen för miljöcertifieringSedan 2012 är Köpings kommuns organisation miljöcertifierad enligt standarden ISO 14 001. Köping är en av de första kommunerna med miljöcertifikat för alla förvaltningar och bolag.  Köping producerar också fjärrvärme med fossilfria bränslen och stora investeringar görs i fastigheterna för att spara miljön och förbättra klimatet.

Läs mer om Köpings kommuns miljöarbete

Flytta till Köping

Tre goda argument för att flytta till Köping

En enklare vardag; nära till förskola, skola, affärer och fritidsanläggningar.
Mer för pengarna; behagligt låga priser på hus och rimliga kommunala taxor. 
Centralt läge i Mälardalen; pendelavstånd till Västerås, Eskilstuna och Örebro.

 Läs mer om Köpings fördelar

Besök Köping

Foto på vägskylt museistråketI Köpings kommun möter Mälarlandskapet Bergslagens skogrika marker. Stadens centrum med vackra sekelskifteshus runt Stora torget, åpromenaden, parkerna och hamnen ger Köping dess karaktär. Shoppa i stadens affärer eller varför inte ta en paus på ett mysigt café.

I Gamla stan finns Köpings museum med apoteksavdelningen Scheeles minne. Sommartid finns fler intressanta museer öppna längs Museistråket, bland annat Bil & teknikhistoriska samlingarna med världsunika bilar. Flera av våra museer öppnar även på vintern för förbokade grupper.

Läs mer om vad Köping kan erbjuda dig som besökare.                  

Historia

De första människorna bosätter sig i Köpingstrakten omkring 2 000 f Kr. Från den tiden, visar hällristningar vid bland annat Häljesta, att sjöfarten var tidigt utvecklad i regionen.

Köping nämns första gången år 1257 under namnet Laglösaköping, vilket visar att orten ännu inte blivit stad. Köpingssigillet är känt från 1349 och 1474 fick Köping stadsrättigheter.
Läs mer om Köpings spännande historia.