Visa webbversion
Meny
Hem - Nyhetslista - Nyheter Uppleva & göra - Museinatt i Köping på lördag

Museinatten i Köping på lördag

2011-08-18 10.33
Foto på Ann-Marie Sörhammar som trillar piller på Museinatten
Ann-Marie Sörhammar trillar piller.

Lördag den 27 augusti är det dags för Museinatten i Köping. Alla Köpings museer håller öppet mellan kl. 18 och 22.

Under kvällen bjuds det på en stor variation av aktiviteter. Köpings museum bjuder till exempel på Scheeledryck och ”pillertrillning. Vid Gammelgården kan man baka barkbröd och sittmangla i parstugan medan man på KUJ – Köping Utterbergs järnvägsförening kan trampa dressin och se på när lokomotorn körs. På Brandmuseet visas den pågående renoveringen av Willys jeep och Nyströmska gården demonstrerar snickeriet och säljer verktyg.

Musik, gycklare och fika

Kvällen bjuder även på underhållning. På Gammelgårdens spelar Berit Einan och Ingrid Andersson visor och skillingtryck och gycklaren Zack uppträder. På Köpings museum spelar Musikskolan och Lyran på innergården och på Bil- och teknikhistoriska samlingarna spelar Dragspelsklubben.

För den som blir fikasugen håller Gammelgårdens café öppet, på Köpings museum säljer Köpings scoutförening korv med bröd och på Nyströmska gården serveras kaffe med sågklinga.

- Jag hoppas på stor uppslutning till museinatten som går av stapeln för femte gången i år, säger Ingela Welén, museipedagog och antikvarie på Köpings museum, som också vill passa på att varna för stadens alla spöken...
- Själv står jag i parstugan och bakar barkbröd och funderar på att emigrera till New York, fortsätter hon och hälsar alla välkomna.

Museinatten i Köping arrangeras vartannat år av Kultur & Fritid i samarbete med museiföreningarna och Hagateatern.

Snabbfakta om

Köping - miljöcertifierad kommun

Logotypen för miljöcertifieringSedan 2012 är Köpings kommuns organisation miljöcertifierad enligt standarden ISO 14 001. Köping är en av de första kommunerna med miljöcertifikat för alla förvaltningar och bolag.  Köping producerar också fjärrvärme med fossilfria bränslen och stora investeringar görs i fastigheterna för att spara miljön och förbättra klimatet.

Läs mer om Köpings kommuns miljöarbete

Flytta till Köping

Tre goda argument för att flytta till Köping

En enklare vardag; nära till förskola, skola, affärer och fritidsanläggningar.
Mer för pengarna; behagligt låga priser på hus och rimliga kommunala taxor. 
Centralt läge i Mälardalen; pendelavstånd till Västerås, Eskilstuna och Örebro.

 Läs mer om Köpings fördelar

Besök Köping

Foto på vägskylt museistråketI Köpings kommun möter Mälarlandskapet Bergslagens skogrika marker. Stadens centrum med vackra sekelskifteshus runt Stora torget, åpromenaden, parkerna och hamnen ger Köping dess karaktär. Shoppa i stadens affärer eller varför inte ta en paus på ett mysigt café.

I Gamla stan finns Köpings museum med apoteksavdelningen Scheeles minne. Sommartid finns fler intressanta museer öppna längs Museistråket, bland annat Bil & teknikhistoriska samlingarna med världsunika bilar. Flera av våra museer öppnar även på vintern för förbokade grupper.

Läs mer om vad Köping kan erbjuda dig som besökare.                  

Historia

De första människorna bosätter sig i Köpingstrakten omkring 2 000 f Kr. Från den tiden, visar hällristningar vid bland annat Häljesta, att sjöfarten var tidigt utvecklad i regionen.

Köping nämns första gången år 1257 under namnet Laglösaköping, vilket visar att orten ännu inte blivit stad. Köpingssigillet är känt från 1349 och 1474 fick Köping stadsrättigheter.
Läs mer om Köpings spännande historia.