Visa webbversion
Meny
Hem - Nyhetslista - Nyheter Uppleva & göra - Köpingsutställning invigd

Köpingsutställning invigd

2012-02-29 10.15

I lördags invigdes den nya basutställningen ”Aldrig mer som förr” på Köpings Museum. I ett och ett halvt år har arbetet med utställningen, som speglar Köpings utveckling, pågått.

Utställningen skildrar den industriella utvecklingen i Köping från 1850-1970.

– Utställningen visar en speciell period i Köpings historia och hur Köping blir en modern stad, säger Roy Cassé, museichef.

Den stora hallen i museet har delats av och förutom utställningens montrar och skärmar finns också en liten biograf där besökaren kan se Köpingsfilmer. Stadens utveckling med industrier, nya bostäder och planering finns där liksom porträtt av viktiga kvinnor som Agda Östlund, en av de första riksdagskvinnorna och Emelie Johansson, den första kvinnliga ledamoten i stadsfullmäktige.

Historielabb med frågesport

I historielabbet kan besökaren också testa sina historiska kunskaper i en frågesport om Köping.

– Jag hoppas att besökaren efter att ha sett utställningen ska känna sig stolt över Köping och dess historia, säger Roy Cassé.

Foto på industrimiljö
Vad döljer sig bakom fönstren, kanske interiör från Köpings Mekaniska Werkstad eller Kohlswa Jernverk?

Foto på utsällningsmonter
Lite nostalgi ingår i utställningen Aldrig mer som förr. Här välkända förpackningar och varumärken från en tid som flytt, Pommac, Twist och Oboy som exempel.

 

Snabbfakta om

Köping - miljöcertifierad kommun

Logotypen för miljöcertifieringSedan 2012 är Köpings kommuns organisation miljöcertifierad enligt standarden ISO 14 001. Köping är en av de första kommunerna med miljöcertifikat för alla förvaltningar och bolag.  Köping producerar också fjärrvärme med fossilfria bränslen och stora investeringar görs i fastigheterna för att spara miljön och förbättra klimatet.

Läs mer om Köpings kommuns miljöarbete

Flytta till Köping

Tre goda argument för att flytta till Köping

En enklare vardag; nära till förskola, skola, affärer och fritidsanläggningar.
Mer för pengarna; behagligt låga priser på hus och rimliga kommunala taxor. 
Centralt läge i Mälardalen; pendelavstånd till Västerås, Eskilstuna och Örebro.

 Läs mer om Köpings fördelar

Besök Köping

Foto på vägskylt museistråketI Köpings kommun möter Mälarlandskapet Bergslagens skogrika marker. Stadens centrum med vackra sekelskifteshus runt Stora torget, åpromenaden, parkerna och hamnen ger Köping dess karaktär. Shoppa i stadens affärer eller varför inte ta en paus på ett mysigt café.

I Gamla stan finns Köpings museum med apoteksavdelningen Scheeles minne. Sommartid finns fler intressanta museer öppna längs Museistråket, bland annat Bil & teknikhistoriska samlingarna med världsunika bilar. Flera av våra museer öppnar även på vintern för förbokade grupper.

Läs mer om vad Köping kan erbjuda dig som besökare.                  

Historia

De första människorna bosätter sig i Köpingstrakten omkring 2 000 f Kr. Från den tiden, visar hällristningar vid bland annat Häljesta, att sjöfarten var tidigt utvecklad i regionen.

Köping nämns första gången år 1257 under namnet Laglösaköping, vilket visar att orten ännu inte blivit stad. Köpingssigillet är känt från 1349 och 1474 fick Köping stadsrättigheter.
Läs mer om Köpings spännande historia.