Visa webbversion
Meny
Hem - Nyhetslista - Nyheter Uppleva & göra - Bååthen -inte bara fritidsgård

Bååthen -inte bara fritidsgård

2011-10-27 17.24

Fritidsverksamheten för ungdomar i Bååthska villan har öppnats igen sedan någon månad sedan ventilationen åtgärdats. Härifrån leder Kultur & Fritids barn- och ungdomsenheten en stor och bred ungdomsverksamhet.

Foto på Pernilla Einan
Pernilla Einan är chef för barn- och ungdomsenheten  som driver fritidsgårdsverksamhet och mycket annat i och från Bååthska villan.

Bååthen fungerar som en fritidsgård för ungdomar från 12 år och uppåt.

– Vi har ett sjuttiotal ungdomar som kommer hit till den öppna verksamheten och kanske 30 ”stammisar”, säger Pernilla Einan, chef för barn- och ungdomsenheten. Hit går ungdomar från hela staden och från olika typer av ungdomsgrupper.

På Bååthen finns olika saker att göra; musikgrupper, tjejgrupper, man ordnar evenemang och har temakväller. Just nu är en spökafton på gång och under höstlovet ordnas olika aktiviteter. Dessutom erbjuder gården alltid en juste vuxenkontakt.

Barn- och ungdomsenheten med 7,5 tjänster sköter också skateverksamheten som drar lika många ungdomar. Enligt många rullbrädesåkare är skatelokalen på Glasgatan ”platsen för Sveriges bästa streetåkning”. På Glasgatan finns också replokaler för musikgrupper och fritidsgården har ett bra samarbete med Smedjan som ligger i samma kvarter.

Stort intresse för dans och kultur i skolan

Om skaten lockar många grabbar så är dansen tjejernas favoritsysselsättning.
–  Vi har en dansskola i Folkets Hus och i Kolsva med ungefär 150 deltagare och det är kö för att få vara med, berättar Pernilla.

Barn- och ungdomsenheten jobbar också med det som kallas ”Skapande skola”, ett kulturarbete med lång tradition i Köping, där barn och elever varje år får delta i två kulturaktiviteter. Ungdomars delaktighet är viktig. Ungdomsgrupper får och kan ordna egna arrangemang, vara med och påverka. Möjligheten till inflytande finns även via ungdomsfullmäktige.

Bra resurser i Köping

Ungefär 4 miljoner har ungdomsenheten i sin kommunala budget och man söker också så mycket extrapengar man kan från andra  för att kunna göra flera aktiviteter.
– Om man jämför med andra kommuner så har vi bra jättebra resurser för verksamheten i Köping, menar Pernilla.
Lokalerna har nu fått ny ventilation men är fortfarande en tillfällig lokal.
– Vi letar fortfarande ny lokal och Bååthska villan har varit en ”tillfällig lokal” under många år, men den fungerar ju även om det är trångt och att vi inte har den tillgänglighet för funktionshindrade som krävs, säger Pernilla.

Foto tjejgrupp på Bååthen 
Lotta Beskow, fritidsledare på Bååthen, här tillsammans med några besökare i eftermiddagens tjegrupp från vänster; Elsa Leskinen, Amanda Andersson och Kasandra Loumala.

 

Snabbfakta om

Köping - miljöcertifierad kommun

Logotypen för miljöcertifieringSedan 2012 är Köpings kommuns organisation miljöcertifierad enligt standarden ISO 14 001. Köping är en av de första kommunerna med miljöcertifikat för alla förvaltningar och bolag.  Köping producerar också fjärrvärme med fossilfria bränslen och stora investeringar görs i fastigheterna för att spara miljön och förbättra klimatet.

Läs mer om Köpings kommuns miljöarbete

Flytta till Köping

Tre goda argument för att flytta till Köping

En enklare vardag; nära till förskola, skola, affärer och fritidsanläggningar.
Mer för pengarna; behagligt låga priser på hus och rimliga kommunala taxor. 
Centralt läge i Mälardalen; pendelavstånd till Västerås, Eskilstuna och Örebro.

 Läs mer om Köpings fördelar

Besök Köping

Foto på vägskylt museistråketI Köpings kommun möter Mälarlandskapet Bergslagens skogrika marker. Stadens centrum med vackra sekelskifteshus runt Stora torget, åpromenaden, parkerna och hamnen ger Köping dess karaktär. Shoppa i stadens affärer eller varför inte ta en paus på ett mysigt café.

I Gamla stan finns Köpings museum med apoteksavdelningen Scheeles minne. Sommartid finns fler intressanta museer öppna längs Museistråket, bland annat Bil & teknikhistoriska samlingarna med världsunika bilar. Flera av våra museer öppnar även på vintern för förbokade grupper.

Läs mer om vad Köping kan erbjuda dig som besökare.                  

Historia

De första människorna bosätter sig i Köpingstrakten omkring 2 000 f Kr. Från den tiden, visar hällristningar vid bland annat Häljesta, att sjöfarten var tidigt utvecklad i regionen.

Köping nämns första gången år 1257 under namnet Laglösaköping, vilket visar att orten ännu inte blivit stad. Köpingssigillet är känt från 1349 och 1474 fick Köping stadsrättigheter.
Läs mer om Köpings spännande historia.