Visa webbversion
Meny
Hem - Nyhetslista - Nyheter Stöd & Omsorg - Vi uppmärksammar barnen i familjer med missbruk

Vi uppmärksammar barnen i familjer med missbruk

2012-02-17 15.34

Våga se – reagera – agera

Mellan den 13 och 19 februari är det den internationella uppmärksamhetsveckan för barn och ungdomar som har någon i sin närhet med missbruksproblem. Stödgruppsverksamheten i Köping, Arboga och Kungsör uppmärksammar veckan och vill att fler ska våga ta kontakt.

- Det är viktigt att påminna alla och envar om att barn i familjer med missbruksproblem finns mitt ibland oss, säger Ann-Sofie Melander, stödgruppsledare och förebyggande socialsekreterare i Kungsörs kommun.

Stödgruppsverksamheten i KAK är till för dig som har missbruk i din närhet vare sig du är barn eller ungdom. Vuxna som möter barn och ungdomar, till exempel i skolan eller på fritiden är viktiga länkar till stödgruppsverksamheten.

Tre olika stödgrupper för barn och ungdomar

Ann-Sofie Melander berättar om gruppverksamheten för unga i familjer med missbruksproblem, de så kallade DROPP–grupperna. Upplägget är att varje DROPP-grupp träffas en gång i veckan runt olika teman. Gruppen pratar och läser tillsammans, men har också praktiska övningar. Det ska vara roligt att träffas.

Förutom DROPP finns också stödgruppsverksamhet som vänder sig till unga med föräldrar som separerat (Skilda världar) och unga som bevittnat våld.

Tre kommuner – tre träffpunkter

Stödgruppsverksamheten är ett samarbete mellan de tre KAK-kommunerna Kungsör, Arboga och Köping. Vill du veta mer eller anmäla dig till en grupp är du välkommen att kontakta:

Ann-Sofie Melander, stödgruppsledare och förebyggande socialsekreterare i Kungsörs kommun
Telefon: 0227-106 90, 070-861 00 83
E-post: ann-sofie.melander@kungsor.se

Foto på Anette Alvervik, Lotta Hansson, Johan Hansson och Ann-Sofie Melander
Stödgruppsledarna Anette Alvervik, Lotta Hansson, Johan Hansson och Ann-Sofie Melander.

Snabbfakta om

Köping - miljöcertifierad kommun

Logotyp BMG Trada CertifieringSedan 2012 är Köpings kommuns organisation miljöcertifierad enligt standarden ISO 14 001. Köping är en av de första kommunerna med miljöcertifikat för alla förvaltningar och bolag.  Köping producerar också fjärrvärme med fossilfria bränslen och stora investeringar görs i fastigheterna för att spara miljön och förbättra klimatet.

Läs mer om Köpings kommuns miljöarbete

Flytta till Köping

Tre goda argument för att flytta till Köping

En enklare vardag; nära till förskola, skola, affärer och fritidsanläggningar.
Mer för pengarna; behagligt låga priser på hus och rimliga kommunala taxor. 
Centralt läge i Mälardalen; pendelavstånd till Västerås, Eskilstuna och Örebro.

 Läs mer om Köpings fördelar

Besök Köping

Foto på vägskylt museistråketI Köpings kommun möter Mälarlandskapet Bergslagens skogrika marker. Stadens centrum med vackra sekelskifteshus runt Stora torget, åpromenaden, parkerna och hamnen ger Köping dess karaktär. Shoppa i stadens affärer eller varför inte ta en paus på ett mysigt café.

I Gamla stan finns Köpings museum med apoteksavdelningen Scheeles minne. Sommartid finns fler intressanta museer öppna längs Museistråket, bland annat Bil & teknikhistoriska samlingarna med världsunika bilar. Flera av våra museer öppnar även på vintern för förbokade grupper.

Läs mer om vad Köping kan erbjuda dig som besökare.                  

Historia

De första människorna bosätter sig i Köpingstrakten omkring 2 000 f Kr. Från den tiden, visar hällristningar vid bland annat Häljesta, att sjöfarten var tidigt utvecklad i regionen.

Köping nämns första gången år 1257 under namnet Laglösaköping, vilket visar att orten ännu inte blivit stad. Köpingssigillet är känt från 1349 och 1474 fick Köping stadsrättigheter.
Läs mer om Köpings spännande historia.