Visa webbversion
Meny
Hem - Näringsliv - Tillstånd, regler och tillsyn - Serveringstillstånd

Serveringstillstånd

Den som vill servera alkoholdrycker mot betalning måste ha serveringstillstånd. Tillstånd behövs oavsett om det gäller ett tillfälligt arrangemang, till exempel en stadsfest eller en privat tillställning, eller om du behöver ett permanent tillstånd för din restaurang. Serveringstillstånd kan vara tillfälliga eller permanenta och gälla servering till allmänheten eller slutna sällskap. Om du är osäker på om ett arrangemang kräver serveringstillstånd kan du kontakta alkoholhandläggaren. 

Läs mer om serveringstillstånd i dokumentet Riktlinjer för alkoholservering i Köpings kommun via länken till höger.

Ansökan

Ansökan om serveringstillstånd görs på särskild blankett (länk finns till höger) och lämnas till alkoholhandläggaren som utreder ärendet och sedan lämnar sitt förslag till social- och arbetsmarknadsnämnden för beslut. Nämnden sammanträder en gång i månaden. Till ansökan ska vissa handlingar bfogas. Till höger finns en checklista över de handlingar som du ska lämna in. Ansökan behandlas första när den är komplett  med alla handlingar och avgiften är betald.

Vid ansökan kontrolleras den sökandes och lokalens lämplighet och risker för alkoholpolitiska olägenheter. Handläggningstiden kan variera, men normaltiden för en ansökan om permanent serveringstillstånd är två månader. Det är därför bra att vara ute i god tid med ansökan. Efter nämndens beslut om godkännande av serveringstillstånd utfärdas ett tillståndsbevis som innehåller uppgifter om vad tillståndet omfattar.

För servering av starköl, vin och sprit krävs tillstånd. Servering av folköl kräver inte tillstånd, men måste anmälas till kommunen. Mer information om hantering av folköl och tobak hittar du via länken till höger.

Tillståndsavgifter

  • Permanent serveringstillstånd till allmänheten: 11 100 kr
  • Tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten: 8 900 kr
  • Permanent serveringstillstånd till slutet sällskap: 11 100 kr
  • Tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap: 1 100 kr

Ett provtillfälle för kunskapsprov ingår i ovanstående tillståndsavgifter.

Kunskapsprov

Vid ansökan om serveringstillstånd ska ett kunskapsprov i  alkohollagstiftning genomföras. Kunskapsprovet är ett webbaserat prov som du kan göra hos kommunen. Kontakta alkoholhandläggaren för mer information.

Tillsyn

Kommunen och polisen gör regelbundet tillsyn hos de serveringsställen som har serveringstillstånd och en avgift tas ut för denna. Med tillsyn menas bland annat att kommunen granskar verksamhetens ekonomi, marknadsföring samt ordning och nykterhet på serveringsstället. De restauranger där tillsynsbehovet är störst, med hög alkoholförsäljning, får betala de högsta tillsynsavgifterna. Tillsynsavgiften är aldrig lägre än 3 000 kronor eller högre än 35 000 kronor per år.

Kontakta oss

Alkoholhandläggare

William Wikström

Direkt: 0221-258 04
Besöksadress: Nibblesbackeveägen 17

Snabbfakta om

Köping - miljöcertifierad kommun

Logotyp BMG Trada CertifieringSedan 2012 är Köpings kommuns organisation miljöcertifierad enligt standarden ISO 14 001. Köping är en av de första kommunerna med miljöcertifikat för alla förvaltningar och bolag.  Köping producerar också fjärrvärme med fossilfria bränslen och stora investeringar görs i fastigheterna för att spara miljön och förbättra klimatet.

Läs mer om Köpings kommuns miljöarbete

Flytta till Köping

Tre goda argument för att flytta till Köping

En enklare vardag; nära till förskola, skola, affärer och fritidsanläggningar.
Mer för pengarna; behagligt låga priser på hus och rimliga kommunala taxor. 
Centralt läge i Mälardalen; pendelavstånd till Västerås, Eskilstuna och Örebro.

 Läs mer om Köpings fördelar

Besök Köping

Foto på vägskylt museistråketI Köpings kommun möter Mälarlandskapet Bergslagens skogrika marker. Stadens centrum med vackra sekelskifteshus runt Stora torget, åpromenaden, parkerna och hamnen ger Köping dess karaktär. Shoppa i stadens affärer eller varför inte ta en paus på ett mysigt café.

I Gamla stan finns Köpings museum med apoteksavdelningen Scheeles minne. Sommartid finns fler intressanta museer öppna längs Museistråket, bland annat Bil & teknikhistoriska samlingarna med världsunika bilar. Flera av våra museer öppnar även på vintern för förbokade grupper.

Läs mer om vad Köping kan erbjuda dig som besökare.                  

Historia

De första människorna bosätter sig i Köpingstrakten omkring 2 000 f Kr. Från den tiden, visar hällristningar vid bland annat Häljesta, att sjöfarten var tidigt utvecklad i regionen.

Köping nämns första gången år 1257 under namnet Laglösaköping, vilket visar att orten ännu inte blivit stad. Köpingssigillet är känt från 1349 och 1474 fick Köping stadsrättigheter.
Läs mer om Köpings spännande historia.