Visa webbversion
Meny
Hem - Kommun & politik - Gifta sig

Gifta sig

Borgerlig vigsel

Foto på borgerlig vigsel i rådhusetFör er som vill vigas borgerligt erbjuder kommunen vigsel i Köpings rådhus. Vigseln kan ske på svenska eller engelska och förrättas av någon av Köpings kommuns vigselförrättare. Ni behöver två vittnen till vigseln, och om ni inte ordnar vittnen själva kan vi hjälpa till med det på plats i rådhuset.

Ni är välkomna att kontakta oss för bokning av tid. Har ni önskemål om att vigas under helgar, röda dagar eller på annan plats än i rådhuset, kontakta oss så kan vi hänvisa er vidare.

En borgerlig vigsel är rättsligt bindande precis som ett kyrkbröllop fast utan några religiösa inslag.

Innan vigseln

  1. Kontakta folkbokföringen på Skatteverket  för att få blanketten, ansökan om hindersprövning. Information och blanketter finns på Skatteverkets webbplats
  2. Ansökan om hindersprövning ska fyllas i, skrivas under och skickas tillbaka till folkbokföringen vid Skatteverket. Därefter skickas ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg automatiskt hem till er. Intygen gäller under fyra månader.
  3. Kontakta kommunen för att boka dag och tid för vigseln. Har ni egna vittnen behöver vi namn och adress på de två personerna. Vittnena ska vara över 18 år och kan vara parets släktingar eller vänner, de behöver ha med sig legitimation till vigseln. Under kontorstid kan personalen i rådhuset vittna.
  4. Intyg om hindersprövning och vigselintyg lämnas i rådhusets reception några dagar innan vigseln. Intygen används som underlag till protokoll och vigselbevis.

Så här går vigseln till

Vigseln förrättas enligt ett särskilt vigselformulär som tar några minuter. Efter vigseln får brudparet ett vigselbevis. Köpings kommun underrättar Skatteverket om vigseln. Borgerlig vigsel är kostnadsfri.

Kyrklig vigsel

Kontakta din pastorsexpedition.

Tipsa en vän om sidan

E-postmeddelandet kommer att skickas med din e-postadress som avsändare.

Kontakta oss

Stadskansliet receptionen
0221-251 28
Besöksadress: Rådhuset, Stora torget
Postadress: Köpings kommun
Stadskansliet
731 85 Köping

Länkar

Snabbfakta om

Köping - miljöcertifierad kommun

Logotypen för miljöcertifieringSedan 2012 är Köpings kommuns organisation miljöcertifierad enligt standarden ISO 14 001. Köping är en av de första kommunerna med miljöcertifikat för alla förvaltningar och bolag.  Köping producerar också fjärrvärme med fossilfria bränslen och stora investeringar görs i fastigheterna för att spara miljön och förbättra klimatet.

Läs mer om Köpings kommuns miljöarbete

Flytta till Köping

Tre goda argument för att flytta till Köping

En enklare vardag; nära till förskola, skola, affärer och fritidsanläggningar.
Mer för pengarna; behagligt låga priser på hus och rimliga kommunala taxor. 
Centralt läge i Mälardalen; pendelavstånd till Västerås, Eskilstuna och Örebro.

 Läs mer om Köpings fördelar

Besök Köping

Foto på vägskylt museistråketI Köpings kommun möter Mälarlandskapet Bergslagens skogrika marker. Stadens centrum med vackra sekelskifteshus runt Stora torget, åpromenaden, parkerna och hamnen ger Köping dess karaktär. Shoppa i stadens affärer eller varför inte ta en paus på ett mysigt café.

I Gamla stan finns Köpings museum med apoteksavdelningen Scheeles minne. Sommartid finns fler intressanta museer öppna längs Museistråket, bland annat Bil & teknikhistoriska samlingarna med världsunika bilar. Flera av våra museer öppnar även på vintern för förbokade grupper.

Läs mer om vad Köping kan erbjuda dig som besökare.                  

Historia

De första människorna bosätter sig i Köpingstrakten omkring 2 000 f Kr. Från den tiden, visar hällristningar vid bland annat Häljesta, att sjöfarten var tidigt utvecklad i regionen.

Köping nämns första gången år 1257 under namnet Laglösaköping, vilket visar att orten ännu inte blivit stad. Köpingssigillet är känt från 1349 och 1474 fick Köping stadsrättigheter.
Läs mer om Köpings spännande historia.